Koraci Milke Trnine po pleterničkim ulicamaNASLOVNA |

29.10.2016.


Koraci Milke Trnine po pleterničkim ulicama


Najveća hrvatska operna diva Milka Trnina, miljenica careva i najvećih umova, prva je pjevala u londonskom Covent Gardenu i njujorškom Metropolitanu. Veliki  Giacomo Puccini i Richard Wagner joj iskazuju divljenje, kraljevi i kraljice daruju nakit, a časnici srebro i opasače. I list Slavonac piše da Milka djeluje na slušatelje poput umjetničkog blaženstva.

No, Milkin glas mogao se čuti i u Pleternici. Milkin brat Milan imao je gostionicu upravo na mjestu današnje Gradske uprave u Pleternici. Milka mu je ponekad pomagala u spremanju doma tijekom čega je svojim zvonkim glasom i  pjevala, a pleternički momci - opijeni njezinom pjesmom – uživali su ispod prozora.  

Čudesno je zamisliti da heroina pred kojom su padali kraljevi, kompozitori i industrijalci, ona koja je imala stalni angažman na Bavarskom dvoru kao dvorska primadona, veselo pjevala i u pleterničkoj gostioni brata Milana.                                                  

A na jednom koncertu u Švicarskoj, industrijalac Karl Rus Suchard  iz ljubavi prema Wagnerovom opusu, koji je Milka izvrsno izvodila, te velikoj naklonosti prema Milki Trnini, jednoj je svojoj čokoladi dao ime Milka. Nastavak te priče poznat je i danas…                  

<<-- 159
160 -->>