Pleternička branaNASLOVNA |

29.10.2016.


Pleternička brana


Pleternička brana, smještena u samom središtu grada, na rijeci Orljavi koja kao stara dama dostojanstveno prolazi kroz grad milujući branu i spuštajući se u veličanstvenim eskapadama.                                                                                                                                            

Još od antičkih vremena Orljava je bila plovna i vjerojatno u svom latiniziranom imenu vuče ime „Zlatonosna“.  1926. godine napravljena je brana za potrebe hidrocentrale te možemo reći da je brana zaštitni znak Grada.                                                    

Upravo ta brana je začetnik turizma u Pleternici i to od ranih 30-ih godina prošlog stoljeća. U ljetnim mjesecima bila je raj za kupače i izletnike s pristupnim stazama, kabinama za presvlačenje i odskočnim daskama na kojima su mladići stjecali naklonost djevojaka prikazujući svoj torzo i tehniku skakanja dok su se u prikrajcima igrale razne društvene igre. Nedjeljom je kupalište bilo najposjećenije, kada se stazom uz kupalište šetalo pokazujući svoju toaletu ili novu frizuru, udvaralo i zaljubljivalo, a nije nedostajalo niti glazbe jer je nekadašnji pleternički „Big Bend“ s kapelnikom Bavrom uveseljavao Pleterničane i sve ostale posjetitelje.                                             

A priča kaže da je najljepša kupačica Pleternice bila frajla Olga čiji je otac imao krojački obrt u Pleternici. U prosidbu lijepe Olge dolazio je čak i ministar iz Zagreba, no ona je ostala vjerna svojim kartaškim strastima i brani na rijeci Orljavi  te ostala vječno mlada „frajla Olga“.                                                                                                                                                              

Na brani nije nedostajalo ni noćnih kupanja, naravno, bez kupaćih kostima pa je nastao i bećarac kako navodi prof. Pavličević:                                                                                                       

Curica se kupala u vodi; vidio sam, Bože oslobodi!

Danas Orljava, nažalost, svoje korito ne nudi kupačima, ali zato još uvijek možete prošetati njenim obalama u ljubavnom zagrljaju, pokazati svoju toaletu, zaigrati društvenu igru ili zavesti nekoga.

<<-- 157
158 -->>