Svetište Gospe od suza



NASLOVNA |

29.10.2016.


Svetište Gospe od suza


U samom srcu Pleternice, ponosno uzvišeno i uzdignuto nadomak zvijezda na nebu, uzdiže se Svetište Gospe od Suza.  Čudesno mjesto susreta, molitve, mira i tišine.... Pleternička oaza!

Povijest svetišta seže u daleku 1955. godinu kada vlč. Ljudevit Petrak započinje održavanje devetnice Gospi od Suza, kao spomen na čudesni događaj kada je reljef Bezgrešnog Srca Marijina, izrađen od gipsa, plakao ljudskim suzama 29., 30.,31., kolovoza i 1. rujna 1953. godine u Siracuzi na Siciliji, iznad bračnog kreveta obitelji Iannuso.

Nakon znanstvene analize potvrđeno je da je riječ o ljudskim suzama. Poslije toga čuda, u samo dva mjeseca, liječnička je komisija pregledala čak 300 znanstveno neobjašnjiva ozdravljenja, a obraćenja je bilo puno više. Tako je svetište Gospe od Suza u Siracuzi postalo poznato u cijelom kršćanskom svijetu.

kolovoza 1955. godine na temeljima razrušene crkve započela pobožnost, a posljednje večeri 31. kolovoza održana je procesija s upaljenim svijećama oko ruševina. Svake su godine počeli pristizati vjernici iz požeškoga kraja u sve većem broju, a sirakuški biskup 1958. godine darovao je pleterničkoj župi blagoslovljenu sliku Gospe od Suza te vatu kojom je dotaknut tamošnji čudotvorni reljef.

Marija je ta kojoj hodočasnici dolaze jer Ona približava nebo, liječi rane i prosvjetljuje dušu vjernika, hodočasnika, koji dolaze u svetište kako bi s Bogom utvrdili evanđeoske vrijednosti koje smo naučili u 14-stoljetnoj duhovnosti u katoličkoj crkvi. Vjera naroda i njegova ljubav prema Mariji učinili su da ostaci razrušene crkve sv. Nikole postanu mjesto molitve, naviještanja Božje riječi, slavljena svetih otajstava na kojem brojni hodočasnici postižu duhovno i tjelesno zdravlje po zagovoru Gospe od Suza.

Pleternica je 31. kolovoza 2005. godine proglašenja biskupijskim, a time i novim hrvatskim marijanskim svetištem.

Osim za vrijeme devetnice, Svetište živi kroz cijelu godinu. Posebice se slavi zavjetni dan, svake posljednje subote u mjesecu. Svaki hodočasnik  dobro je došao, svaki putnik primljen je kao dragi gost Pleternice. Posjetite i vi ovo Svetište i nadahnite se spokojem i tišinom kojeg pruža tiha molitva kao najbolje sredstvo povratka sebi u ovim bremenitim vremenima.  Pleternica će vam razotkriti povijest svog kraja i njegovu ljepotu, moći ćete osluhnuti šapat bogate tradicije utkan na svakom koraku kroz njegove okuse i mirise, prošetati gradom i otkriti još jedan biser Požeško – slavonske županije.

 

<<-- 173
174 -->>