Devetnica Gospi do Suza 2016_osvrt



NASLOVNA | DOGAĐAJI

02.09.2016.


Devetnica Gospi do Suza 2016_osvrt




Devet dana čarolije u Pleternici je iza nas.  Devet dana duhovne obnove pod vodstvom p. Danijela Čolo, karmelićana iz Zagreba za gotovo 100.000 hodočasnika uz dodatnih 40.000 zadnje večeri. Izravni prijenos zadnje četiri večeri Devetnice Gospi od Suza na kanalu Hrvatske knjižnice i čitaonice, zahvaljujući uloženom trudu vrijednih djelatnika knjižnice. Mladi volonteri i iskusni redari pod brižnim vodstvom rektora vlč Antuna Ćorkovića te kapelana i ostalih svećenika pristiglih u pomoć. Obilje milosti, molitve i čudesnih susreta na brežuljku Gospe od Suza uz više tisuća otpjevanih nota u čast Mariji.

A u podnožju, na ulicama grada kojima koracaju hodočasnici, izletnici, putnici… 600 državnih, gradskih i zastavica Gospe od suza te prigodni plakati sa riječima dobrodošlice.  Brojno mnoštvo uključenih stručnih suradnika Grada Pleternice zaduženih za red, mir i dostojanstveni doček brojnih hodočasnika: gotovo 60 policajaca, 30 djelatnika gradskih službi, 9 volontera Turističke zajednice, 9 izlagača na lokalnom sajmu gospodarstvenika sa vinom, sirom, slavonskom lavandom i ostalim proizvodima vrijednih pleterničkih gospodarstava . Sve nabrojano dočekalo je na desetke tisuća hodočasnika koji su došli sa 54 autobusa smještenih na Hipodromu, gotovo 6.000 auta smještenih na 8 organiziranih parkirališta te mnoštvo otvorenih dvorišta gostoljubivih Pleterničana. Veći broj pješaka hodočasnika nego ikad prije, dočekala su mjesta dočeka – u prilaznim naseljima sa okrjepom i prigodnom brošurom. U ime dobrodošlice te kao posebna uspomena na dolazak i boravak u Pleternici, hodočasnicima je podijeljeno 10.000 brošura sa osvrtom na povijest, sadašnjost i sa molitvom za budućnost.

Brojke govore puno, ali doživljaj puno više. Dostojanstveni hod hodočasnika i ostalih posjetitelja po Pleterničkim ulicama kroz svih devet dana, odjek Marijanskih pjesama koji se sa brežuljka spuštao kroz svečanu tišinu gradskih ulica za vrijeme svečane mise, pričaju priču o neraskidivoj vezi Pleterničana i Gospe od suza.  Pleternička oaza nastavlja živjeti u mislima hodočasnika, kroz svakodnevni hod Pleterničana po svetom brežuljku, te kroz brojne doživljaje o kojima će se pričati cijele godine… do nove nam čarolije – Devetnice 2017.!

<<-- 195
196 -->>