Ususret Devetnici_razgovor sa gradonačelnicom



NASLOVNA | VJERSKI TURIZAM

17.08.2016.


Ususret Devetnici_razgovor sa gradonačelnicom


Ususret Devetnici… razgovor sa gradonačelnicom gđom Antonijom Jozić

 

PLETERNICA – Od 23. do 31. kolovoza Pleternica će biti središte molitve i mira u koje će se sliti brojni hodočasnici iz Hrvatske i šire. Tradicionalno dobri domaćini, Pleterničani su sve pripremili kako bi slavlje i ove godine bilo veličanstveno, doznajemo od gradonačelnice Antonije Jozić.

I ove godine, od 23. do 31. kolovoza Svetište Gospe od Suza u Pleternici pohodit će brojni hodočasnici iz Hrvatske i svijeta. Kako teku pripreme, jesu li organizirani i popratni sadržaji poput sajma obrtnika i sl.?

Godinama već izvrsno organiziramo sve oko Devetnice Gospi od Suza tako da pripreme teku uobičajeno. Djelatnici komunalnog poduzeća, uz sva druga gradilišta na kojima izvode radove, rade i na uređenju grada, organiziraju dovoljan broj parkirnih mjesta, brinu o čistoći i redu te osiguravaju da sve teče neometano kako bi ljudi koji dolaze u Pleternicu mogli napuniti dušu mirom i blagoslovom koji se svakodnevno osjeća kod nas. Naravno da zadnji dan Devetnice, kao i prijašnjih godina, imamo organiziran sajam lokalnih proizvođača, a isto tako organiziramo i prijevoz od centra grada do hipodroma gdje će biti parkirani hodočasnički autobusi. Dakle, svi autobusi koji dovoze hodočasnike u Pleternicu na zadnji dan Devetnice, 31.8., ostavljaju hodočasnike u centru grada, a onda se upućuju na hipodrom gdje je osigurano veliko parkiralište za njih. Nakon svete mise, koju predvodi požeški biskup, msgr. Antun Škvorčević i zavjetne procesije, hodočasnike do njihovih autobusa, iz Ulice Ivana Šveara, besplatno prevoze naši autobusi. Isto tako organiziran je i prostor za parkiranje iz svih pet smjerova odakle hodočasnici dolaze u grad, a kako bi se izbjegle gužve jer znamo da taj dan u Pleternicu dođe oko 40.000 ljudi. Jako je dobra suradnja između gradske uprave i svih javnih službi, a tu posebice mislim na Policijsku postaju Pleternica tako da smo svi skupa jedan odličan tim koji želi Pleternicu pretvoriti u mjesto mira, molitve i susreta.

 

Jedna od glavnih strateških ciljeva Grada Pleternice upravo je vjerski turizam. Postoje li već konkretni planovi koji će ovoj veličanstvenoj priči Devetnice dati dodatni zamah?

Ono što nama kao gradu nedostaje su smještajni kapaciteti i zato smo mi kao grad odlučili uložiti značajnije napore i kroz našu Turističku zajednicu te Poduzetnički centar pomoći onim ljudima koji žele registrirati sobe za noćenje. Veseli me da je nedavno na području našeg grada registriran jedan objekt za noćenje i da su u pripremi još tri. Isto tako mi smo kao grad kroz naše projekte predvidjeli i smještajne kapacitete – u sklopu nadogradnje objekta ŠRC-a Slavije previđeno je da se na katu objekta uredi prenoćište s oko 35 ležajeva, a nedavno izrađenim arhitektonsko-urbanističkim idejnim projektom središnjeg gradskog trga predviđena je izgradnja Slavonske kuće, objekta s oko 50 ležajeva. Napominjem da te projekte želimo financirati iz fondova EU, nadogradnju ŠRC-a kroz Program ruralnog razvoja dok za drugi tek trebamo krenuti u izradu projektne dokumentacije i ishođenje građevinske dozvole. Time želimo potaći i lokalno gospodarstvo da se uključi u priču oko turizma.

 

Devetnice su inače, mogli bi tako reći, lijepa duhovnošću ispunjena završnica jednog radnog i vrlo uspješnog ljeta u Pleternici. Puno je toga učinjeno i na mnogim mjestima i izvan Požeško-slavonske županije Pleternica se spominje kao svjetli primjer. Recite nam nešto o tome?

Iza nas je nekoliko intenzivnih mjeseci no godina je dugačka i možemo govoriti o projektima koji već jesu i koji će ove godine biti završeni. Završili smo radove na energetskoj obnovi mjesnih domova u Komorici, Bzenici i Bresnici gdje smo postavili i rasvjetu na igralištu. U tijeku su radovi na energetskoj obnovi Doma u Gradcu, Zagrađu te u Pleternici – objektu kojeg koriste Matica umirovljenika i Udruga slijepih i na budućem Centru udruga (bivšem dječjem vrtiću). Vesele me i radovi na tri područne škole – u Kuzmici i Požeškim Sesvetama gdje se izvodi energetska obnova i uređenje škola te postavljanje grijanja na pelete u područnim školama u Požeškim Sesvetama i Zagrađu. Postavljena je i solarna elektrana na novom dječjem vrtiću za proizvodnju električne energije za potrebe vrtića. Započeli smo i radove u gradskom parku, trenutno se priprema podloga za dječje igralište, a sprave bismo trebali postaviti kroz dva tjedna. Izvode se i radovi na rekonstrukciji pleterničke brane, a započet ćemo i radove na obnovi Malog doma kulture u Resniku. Uskoro započinju i radovi rekonstrukcije svih ulica Ivanindvorskog naselja, izgradnja nogostupa i kolnih ulaza, a asfaltirat ćemo i ulice u Sulkovcima, Frkljevcima te u naseljima na potezu Pleternica – Kuzmica. Svi ovi projekti vrijedni su oko 20 milijuna kuna i svi su sufinancirani bespovratnim sredstvima, a samo mali dio je iz gradskog proračuna. Puno smo radili i s udrugama s našeg područja, neki su uređivali svoje prostorije, organizirali memorijalne turnire, a iza nas je i lipanj, mjesec naših manifestacija.

 

Za kraj, poziv vjernicima i svim ljudima dobre volje u Pleternicu?

Dragi hodočasnici, Pleternica je koncem kolovoza centar svijeta, molitve, mira i međusobnih susreta. Radujemo se svakom vašem koraku kojeg činite u tom smjeru. Preporučite nebeskoj majci Mariji, našoj Gospi od Suza, svoje obitelji, pronađite u Pleternici utočište i mir.

Budite nam dragi gosti!

 

TEKST: S. Pok   IZVOR: Slavonski.hr    FOTO: S. Pok/ TZ Pleternica

<<-- 241
242 -->>