Župa Svetog Nikola Biskupa Pleternica



NASLOVNA | VJERSKI TURIZAM

17.08.2016.


Župa Svetog Nikola Biskupa Pleternica


Župa sv. Nikole Biskupa u Pleternici, osnovana je 1333. godine i jedna je od najstarijih u Požeškoj biskupiji, a posljednjih 55 godina zbog devetnice Gospe od Suza koja se održava svake godine od 23.-31. kolovoza postala je poznata vjernicima i iz drugih krajeva Hrvatske, a novo otvorenom internet stranicom i vjernicima širom svijeta. -Tih dana dolaze nam vjernici iz cijelog sjevernog dijela naše domovine, pa i šire, a otkako je 2005. godine, na 50-tu obljetnicu štovanja Gospe u našoj župi, proglašeno Svetište Gospe od Suza, taj se broj još više povećao. Vjernici nas u organiziranim skupinama posjećuju i tijekom godine - istaknuo je Pleternički župnik Antun Ćorković. Iz duge povijesti Pleterničke župe istaknut ćemo nekoliko podataka. Pretpostavlja se kako je crkva posvećena sv. Nikoli Biskupu izgrađena u 10. stoljeću, a među pisanim dokumentima prvi puta se spominje 1333. godine. Do 1754. godine u župi su djelovali oci franjevci. U ranim jutarnjim satima 3. prosinca 1944. godine partizani su srušili crkvu sv. Nikole, a 11./12. svibnja 1945. godine partizani su ubili u župnom stanu pleterničkog župnika vlč. Franju Radovića, te 1. ožujka 1947. godine i orguljašicu, časnu sestru Eulaliju Kulier iz reda Klanjateljica Krvi Kristove. Za novog župnika imenovan je dotadašnji kapelan vlč. Ljudevit Petrak koji će u Pleternici ostati sve do umirovljenja 1994. godine, a kojeg će Zagrebački nadbiskup dr. Franjo Kuharić imenovati 1973. godine dekanom požeškog dekana. Svoj zlatni misnički jubilej vlč. Ljudevit Petrak proslavio je u Pleternici 17. srpnja 1994. godine. Od tada do danas župom upravlja vlč. Antun Ćorković.

 

Nakon što je srušena stara crkva posvećena sv. Nikoli Biskupu, župnik Petrak godinama je pokušavao od komunističkih vlasti ishoditi dozvolu za gradnju nove, ali je uspio tek 1963. godine. Nakon višegodišnje gradnje novu crkvu je 1971. godine blagoslovio blago pokojni kardinal Franjo Kuharić. Župnik Ljudevit Petrak zaslužan je što se od kolovoza 1955. godine u Pleternici održava devetnica Gospi od Suza, kao i za to što su od 1956. godine u Pleternicu došle živjeti i duhovno djelovati časne sestre Kćeri Božje ljubavi, a koje od 1997. godine ovdje imaju svoj samostan. Župnik Antun Ćorković nastavio je djelo svog prečasnika pa je njegovim zalaganjem i uz potporu požeškog biskupa msgr. dr. Antuna Škvorčevića 2005. godine proglašeno Svetište Gospe od Suza, drugim svetištem u svijetu iza Siracuse.- U župi kroz godinu održavamo još dvije devetnice. Prva je posvećena sv. Valentinu koji se ovdje štuje još od vremena osnutka župa, a druga je od 1986. godine, posvećena Milosrdnom Isusu. Također, pripremajući se za proglašenje Svetišta Gospe od Suza, posljednju subotu u mjesecu odredili smo za zavjetni dan Gospe od Suza i tada su ovdje na brijeg počeli dolaziti vjernici iz okolnih župa. Tu smo praksu nastavili i nakon proglašenja Svetišta, a posebno mi je drago što na sve ova okupljanja na našem brijegu dolazi mnogo vjernika. Svakog četvrtka, uoči prvog petka u mjesecu nakon svete mise, održava se klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom - dodao je župnik Ćorković. Pleternička župa trenutno broji oko 6250 vjernika, a u njenom sastavu su filijale: Bresnica sa kapelicom sv. Antuna Padovanskog, Bzenica sa kapelicom sv. Josipa, Frkljevci i Kadanovci sa kapelicom sv. Fabijana i Sebastijana, Gradac sa kapelicom sv. Uzašašća Spasitelja, Komorica sa kapelicom sv. Mihaela Arkanđela, Poloje sa kapelicom sv. Ane, Pož. Koprivnica sa kapelicom Svih Svetih i Sulkovci sa kapelicom sv. Ivana Krstitelja. Osim u tim selima, kapelica, posvećena sv. Petru, postoji na brdu Starcu iznad Pleternice kamo vjernici osobito rado odlaze na blagdan Cvjetnice kada se održava pobožnost Križnog puta, te za blagdan sv. Petra i Pavla.

 

Prvi puta u svojoj dugoj povijesti pleternička župa sv. Nikole Biskupa, od 31. svibnja 2000. godine svjedište je novoosnovanog pleterničkog dekanata, u čijem su sastavu župe: Pleternica, Bučje, Buk, Kuzmica, Čaglin, Zdenkovac i Ruševo, te Požeške Sesvete. Požeški biskup msgr. dr. Antun Škvorčević imenovao je 10. lipnja 2000. godine pleterničkog župnika Antuna Ćorkovića prvim dekanom pleterničkog dekanata. On je uspostavljanjem Stolnog kaptola Svetog Petra primio kanoničku službu, a od 31. kolovoza 2005. godine i službu rektora Svetišta Gospe od Suza.

 

Tomislav Radonić, prof.

 

Kontakt župe: 

Župni ured župe sv Nikole biskupa
Dolač 6
34310 Pleternica

Telefon:
034-252073

Župni ured ureduje (ukoliko župnim oglasima nije drugačije objavljeno):
od utorka do petka od 9-12 sati,
u srijedu također i od 16-18 sati.

e-mail župnog ureda: zupni.ured@zupa-pleternica.hr

 

izvor: zupa-pleternica.hr

<<-- 247
248 -->>