Povijest Svetišta



NASLOVNA | VJERSKI TURIZAM

17.08.2016.


Povijest Svetišta


U župi sv. Nikole od 23. kolovoza 1955. godine vlč. Ljudevit Petrak započeo je održavanje devetnice Gospi od Suza, kao spomen na čudesni događaj kada je reljef Bezgršnog Srca Marijina, izrađen od gipsa, plakao ljudskim suzama 29., 30.,31., kolovoza i 1. rujna 1953. godine u Siracuzi na Siciliji, iznad bračnog kreveta obitelji Iannuso. Nakon znanstvene analize potvrđeno je da je riječ o ljudskim suzama. Poslije toga čuda, u samo dva mjeseca, liječnička je komisija pregledala čak 300 znanstveno neobjašnjiva ozdravljenja, a obraćenja je bilo puno više. Tako je svetište Gospe od Suza u Siracuzi postalo poznato u cijelom krščanskom svijetu. Godinu dana kasnije u Bučju u crkvi Preobraženja Gospodinova isusovac o. Stjepan Müller, iz Zagreba , vodio je misije. U razgovoru sa svećenicima spomenuo je i čudesan događaj iz Siracuse u nazočnosti Ljudevita Petraka župnika iz Pleternice. Njega su se misionarske riječi toliko dojmile da je zatražio sliku Gospe od Suza s kojom je otišao u crkvu u Bučju, te klečeći u sabranoj molitvi zatražio prosvjetljenje od Gospodina. Naime, strašno ga je pogodila iznimno teška pleternička situacija, jer su komunisti sprječavali ponovnu izgradnju crkve na pleterničkom brijegu, nakon što su je partizani srušili 1944. godine, a onda i ubili župnika velečasnog Radovića. Odlučio je nutarnju muku i objektivne probleme povjeriti Gospi od Suza, te uvesti njoj u čast pobožnost devetnica. Tako je 23. kolovoza 1955. godine na temeljima razrušene crkve započela pobožnost ,a posljednje večeri 31. kolovoza održana je procesija s upaljenim svijećama oko ruševina. Svake su godine počeli pristizati vjernici iz požeskoga kraja u sve većem broju, a sirakuški biskup 1958. godine darovao je pleterničkoj župi blagoslovljenu sliku Gospe od Suza, te vatu kojom je dotaknut tamošnji čudotvorni reljef.

Marija je ta koja nam u Pleternici približava nebo, liječi rane i prosvjetljuje dušu vjernika, hodočasnika, koji dolaze u svetište kako bi s Bogom utvrdili evanđeoske vrijednosti koje smo naučili u 14-stoljetnoj duhovnosti u crkvi katoličkoj. Vjera naroda i njegova ljubav prema Mariji učinili su da ostaci razrušene crkve sv. Nikole postanu mjesto molitve, navještanja Božje riječi, slavljena svetih otajstava na kojem brojni hodočasnici postižu duhovno i tjelesno zdravlje po zagovoru Gospe od Suza. Župnik Petrak brižno je s ljubavlju 50 godina vodio župu, a 40 godina pobožnost Gospi od Suza, sve do 1994. godine kada je otišao u zasluženu mirovinu. Njegovim nasljednikom imenovan je vlč. Antun Ćorković koji je s velikim marom nastavio promicati pobožnost.

Utemeljenjem Požeške biskupije 1997. godine i zauzimanjem prvog požeškog biskupa msgr. dr. Antuna Škvorčevića hodočašća Gospi od Suza u Pleternici dobila su novo značenje. Pleternica je 31. kolovoza 2005. godine proglašenja biskupijskim, a time i novim hrvatskim marijanskim svetištem. Na blagdan Gospe od Suza, zadnje kolovoške večeri 31. kolovoza 2003. godine, okupilo se na Gospinom brdu u Pleternici dvadesetak tisuća hodočasnika iz Požeške, te susjednih biskupija. U godini koju je Papa Ivan Pavao II proglasio "godinom krunice", euharistijsko slavlje koje je bilo označeno i 50. obljetnicom Gospe od Suza u Siracusi, predvodio je Apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj msgr. Gulio Einaudi, uz požeškog biskupa dr. Antuna Škovrčevića, te koncelebraciju brojnih svećenika i redovnika. Pozdravljajući na početku misnog slavlja sve nazočne pleternički župnik Antun Ćorković podsjetio je kako je dosadašnji Apostolski nuncij svojom zauzetošću puno učinio za utemeljenje Požeške biskupije, te na njegov prvi dolazak u Pleternicu,na blagdan sv. Nikole zaštitnika župe ,1996. godine. Požeški biskup predvodio je na blagdan Gospe od Suza 2004. godine svečano euharistijsko slavlje kada je otvorena proslava 50. obljetnice pobožnosti Gospe od Suza u Pleternici, u koncelebraciji s generalnim vikarom biskupija mr. Josipom Krpeljevićem i prof. dr. Tomislavom Ivančićem, te brojim svećenicima i redovnicima. Ovom slavlju na kojem se okupilo preko 20 tisuća hodočasnika iz većine dekanata Požeške biskupije, te iz susjedne Đakovačke i srijemske biskupije prethodila je osmodnevna duhovna priprema koju je vodio poznati tumač Riječi Božje prof. dr. Tomislav Ivančić, a koja je s obzirom na Godinu duhovnih zvanja u Požeškoj biskupiji bila prožeta i molitvom za ta zvanja. Noć uoči završetka devetnice u župnoj crkvi održano je cjelonoćno klanjanje pred Presvetim. Blagdansko euharistijsko slavlje započelo je svečanom procesijom s likom Gospe od Suza, kopijom originalnog reljefa, kojeg je biskup Škvorčević donio iz Siracuse za pedesetu obljetnicu pobožnosti u Pleternici. Lik Gospe od Suza predvođen mladima u narodnim nošnjama, lektorima, bogoslovima, redovnicama, svećenicima i požeškim biskupom donesen je na kongresni prostor.

U jubilarnoj, pedesetoj, obljetnici Gospe od Suza u Pleternici otvorenje proslave počelo je 23. kolovoza 2005. godine euharistijskim slavljem kojeg je predvodio požeški biskup, a na kojem je sudjelovao i rektor Svetišta Gospe od Suza iz Siracuse msgr. Michele Giansiracusa. U svečanoj procesiji nošen je moćnik sa suzama, obrisanim s Gospina lika 1953. godine u Siracusi. Večer poslije, 24. kolovoza u dvorani sv. Valentina otvorena je izložba kojom je prikazan povijesni hod pleterničke Gospe od Suza od 1955. godine, uz pomoć fotografija, arhivskih dokumenata, te novinskih članaka, a potom je održana promocija serijala mape fotografija pod nazivom Terra Croatica poznatog hrvatskog fotografa iz Vodica Šime Strikomana u svom 13 izdanju, posvećena pleterničkoj Gospi u povodu njezine 50. obljetnice štovanja. U istom prostoru župne dvorane sv. Valentina, 25. kolovoza 2005. predstavljena je knjiga "Moja pleternička sjećanja" pokojnog župnika msgr. Ljudevita Petraka, kao njegov dragocjeni zapis o jednom, za Crkvu, teškom i olovnom vremenu u kojem se našao autor koji je u komunističkom vremenu svjedočio živoga Isusa Krista. Povezanost Siracuse i Pleternice potvrđena je 27. kolovoza 2005. godine središnjim euharistijskim slavljem, na kojem se, iste večeri, okupilo oko 20 tisuća vjernika, koje je predvodio nadbiskup Siracuse Giuseppe Costanzo, uz koncelebraciju prvog požeškog biskupa, banjalučkog biskupa msgr. Franje Komarice, varaždinskog biskupa msgr. Marka Culeja, pomoćnog zagrebačkog biskupa msgr. Josipa Mrzljaka, pomoćnog đakovačkog i srijemskog biskupa msgr. Đure Hranića, izaslanika vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića, križevačkog msgr. Slavomira Miklovša, rektora Svetišta Gospe od Suza iz Siracuse Michele Giansiracusa, provincijala Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Željka Železnika, generalnog tajnika HBK msgr. Vjekoslava Huzjaka, te brojnih svećenika i redovnika. Na misnom slavlju nazočan je bio i slavonski, pravoslavni, episkop Sava Jurić, te predstavnici državne i gradske vlasti. Zadnjeg dana devetnice 31. kolovoza 2005. godine na pleterničkom "Brdu" na temeljima razrušene crkve okupilo se više od 40 tisuća vjernika koji su pjesmom i molitvom sudjelovali u slavlju što ga je predvodio požeški biskup msgr. Antun Škvorčević, u koncelebraciji s dubrovačkim biskupom msgr. Želimirom Puljićem, vojnim ordinarijem msgr. Jurjem Jezerincem, te brojim i svećenicima i redovinicima. Požeški biskup predstvio je novi lik Gospe od Suza koji je donijet iz Siracuse i u koji je ugrađen komadić platna natopljen Gospinim suzama obrisanim s njezina lika 1953. godine. Tako Pleternica jedina ima djelić dragocjenog sirakuškog moćnika.

U vrijeme devetnice Gospi od Suza, nakon svečanog euharistijskog slavlja koje godinama predvode svećenici i redovnici iz naših hrvatskih biskupija, u koncelebraciji sa svećenicima i redovnicima iz Požeške biskupije, kojih svake večeri bude do stotinu, održava se u župnoj crkvi euharistijsko klanjanje koje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom predvode župe iz pleterničkog dekanata, a 30./31. kolovoza i cijelonoćno klanjanje svih zastupljenih staleža od mladih, obitelji, bračnih parova, sjemeništaraca i bogoslova, župnih lektora, časnih sestara do molitvenih zajednica i Djela za duhovna zvanja. "Pleterničko brdo" svake večeri ispunjeno je s više tisuća hodočasnika. Doista to su dani milosti i Božje prisutnosti u pleterničkoj župi.

Središnje hodočasničko slavlje u Svetištu 31. kolovoza 2006. godine predvodio je Apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj Francisco Javier Lozano u zajedništvu s požeškim biskupom, provincijalnim ministrom Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Željkom Železnikom, generalnim tajnikom Hrvatske biskupske konferencije Vjekoslavom Huzjakom, te četrdesetak svećenika i 30 ak tisuća vjernika. Apostolski nuncij msgr. Lozano bio je najugledniji hodočasnik koji je te godine posjetio Pleternicu u prvoj obljetnici proglašenja Svetišta Gospe od Suza, kao časni predstavnik pape Benedikta XVI. u Republici Hrvatskoj. Euharistijsko slavlje završilo je svečanom procesijom s likom Gospe od Suza kojeg su nosili mladi u narodnim nošnjama, a pratile su ga časne sestre i ministarnti kroz veličanstveno vjerničko mnoštvo, s tisućama upaljenih svijeća koje su dizanjem u vis na pozdrav Mariji stvarale svečan doživljaj uronjenosti u ustalasalo more svjetla. Za vrijeme ophodnje naizmjence, na marijanske pjesme, izricani su poklici i molbe Isusovoj Majci. Treba istaknuti da je svečano večernje misno slavlje u pleterničkom svetištu Gospe od Suza 2008. godine završilo kao i ranijih godina. Prisustvovalo je više od 40. 000 hodočasnika iz mnogih župa Požeške biskupije, te susjednih Đakovačko-osječke i Zagrebačke nadbiskupije, te Varaždinske biskupije.
U svetištu Gospe od Suza na blagdan, 31. kolovoza 2009. godine, u Svećeničkoj godini koju je proglasio papa Benedikt XVI, završno euharistijsko slavlje predvodio je požeški biskup msgr. dr. Antun Škvorčević u koncelebraciji s tajnikom HBK msgr. Vjekoslavom Huzjakom, te brojnim svećenicima i redovnicima. Tijekom devet dana pleterničko svetište, u kojem je večernje misno slavlje, nakon kojeg je održavano klanjanje pred Presvetim, predvodio fra Jozo Grbeš, župnik u hrvatskoj župi sv. Jeronima u Chicagu, a koji je odrastao u Pleternici, pohodilo je oko sto tisuća vjernika iz Đakovačko-osječke i Zagrebačke nadbiskupije, te Varaždinske i Požeške biskupije. Kao i svake godine euharistijsko slavlje završilo je zavjetnom procesijom, s likom Gospe od Suza, koja je praćena marijanskim pjesmama, molilitvom s upaljenim svijećema.

<<-- 255
256 -->>