Završna konferencija projekta "Kulturna ruta bećarca i gange"



NASLOVNA | DOGAĐAJI

18.10.2019.


Završna konferencija projekta "Kulturna ruta bećarca i gange"


Povodom završetka projekta “Kulturna ruta bećarca i gange”, 30. rujna 2019. u Pleternici održana je završna konferencije. Projekt je sufinanciran kroz Program Interreg IPA prekogranična suradnja Hrvatska-Bosna i Hercegovina–Crna Gora. Projekt je trajao 28 mjeseci.

-Stvorili smo brend bećarca i brend gange na temelju baštine čovječanstva što znači da smo dokazali da živimo svoju baštinu i da želimo na njoj stvarati nove vrijednosti – rečeno je na predstavljanju rezultata projekta.

Bećarac i ganga dva su napjeva koji su zahvaljujući kreativnosti i entuzijazmu realizatora projekta, spojili dva prekogranična područja. Nositelj projekta je Grad Pleternica, a partneri na projektu su Općina Tomislavgrad, Kulturni informativni centar Tomislavgrad, TZ Grada Pleternice i Poduzetnički centar Pleternica.

Vrijednost projekta je 2,3 milijuna eura, a sufinanciran je europskim sredstvima od gotovo 2 milijuna eura. Projekt su proveli gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić koja je bila okosnica ovog projekta, uz nju načelnik Tomislavgrada Ivan Vukadin, voditeljica projekta ispred Grada Pleternice Jasna Hofman i koordinator projekta ispred Općine Tomislavgrad Ivan Stanić. Uz njih je bio i prošireni projektni tim te nadzorni odbor kako bi sve što je predviđeno bilo i realizirano.

-Kroz projekt je uspostavljena turistička infrastruktura – izgrađeni su Trg bećarca u Pleternici te Trg gange i hajdučke družine u Tomislavgradu, koji danas služe kao mjesta okupljanja i druženja. Osnovane su dvije zadruge, u Pleternici Agroturistička zadruga Pleternička korpa, a u Tomislavgradu Korpa Tomislavgrada, uz koje su educirani destinacijski manageri te voditelji ruralnog turizma, kao okosnica daljnjeg razvoja turizma na području Grada Pleternice. Izrađeni su promotivni materijali, film kulturne rute koji je već osvojio nagrade na svjetskim festivalima, video zapisi, kuharice i monografije, koje čuvaju baštinu i stvaraju temelje za nove turističke i baštinske priče o nematerijalnoj kulturnoj baštini – naglasila je predstavljajući rezultate projekta direktorica Poduzetničkog centra Marija Šarić.

Na završnoj konferenciji, uz gradonačelnicu Pleternice Antoniju Jozić sa zamjenicima, načelnika Općine Tomislavgrad (BiH) Ivan Vukadin sa suradnicima, bili su i članovi agro-turističke zadruge “Pleternička korpa”, gospodarstvenici i ostali predstavnici javnog sektora koji su sudjelovali u aktivnostima projekta. Gradonačelnica Antonija Jozić izrazila je zadovoljstvo projektom koji je rezultirao brojnim kulturološkim, infrastrukturnim i općedruštvenim vrijednostima.

-Iako je projekt završio naše prijateljstvo i spone koje su povezale i gospodarstvenike s područja Pleternice i Tomislavgrada, članove kulturno-umjetničkih društava koji su sudjelovali na radionicama, one koji su pohađali edukacije i bili na studijskom putovanju, te spone, bez obzira na završetak projekta nitko ne može raskinuti. Vjerujem kako će se i u budućnosti nastaviti suradnja. Prijavili smo na natječaj Interrega još jedan zajednički projekt, rezultati se očekuju krajem ove jeseni, a vjerujemo kako će se sve ove aktivnosti koje smo započeli – uspostava turističke infrastrukture na baštini bećarca ovdje u Slavoniji i gange na području Hercegbosanske županije. Namjera je da ta infrastruktura koja je započela s razvojem dođe i do visokog stupnja realizacije, a to je u Općini Tomislavgrad realizacija Muzeja gange i hajdučke družine, a na području grada Pleternice realizacija Interpretacijskog centra Muzeja bećarca – rekla je gradonačelnica Jozić uz zahvalu svima koji su sudjelovali na projektu.

Prigodnim riječima nazočnima se obratio i načelnik Općine Tomislavgrad Ivan Vukadin.

-Zadovoljstvo je biti ovdje na isteku 28 mjeseca projekta i podvući crtu ispod onog što smo radili i ostvarili, ali ne podvući crtu ispod svih veza koje su se u to vrijeme dogodile i povezale dva kraja, dvije regije i ljude. Ovo su projekti koji su nastali iz potrebe očuvanja tradicije i kulture Hrvata u Slavoniji i Hrvata u Bosni i Hercegovini. I tako su se povezali bećarac i ganga – naglasio je Vukadin.

-Kad promatramo rezultate projekta, one koji su bili propisani i one koje smo odradili to su – stvorili smo nove turističke pakete koje i danas nudimo našim turističkim agencijama kako bi privukli turiste u Pleternicu i Tomislavgrad, osnovali smo zadruge koje žive i koje trebaju biti daljnje nositeljice turističkog razvoja, uspostavili smo upravljanje destinacijskim menadžmentom, educirali menadžere i voditelje ruralnog turizma te ono što je vidljivo, izgradili Trg bećarca i Trg gange i hajdučke družine. U brojkama projekt izgleda ovako: odrađeno je 15 projektnih sastanaka, dva nova trga, 2 destinacijska menadžera, 20 voditelja ruralnog turizma, 1 film s 12 nominacija i 2 osvojene nagrade, 2 večeri bećarca i gange s preko 4000 posjetitelja, 1000 podijeljenih porcija jela iz tradicionalne kuharice, 42 isprobana, zapisana i dokumentirana tradicionalna recepta. Uz to, utemeljena je kulturna ruta koja ima mogućnost nastavka, stvorili smo temelj rute koja se bazira na nematerijalnoj baštini i koja ima mogućnost širenja kroz nove projekte i umrežavanje drugih napjeva, zapisani su recepti naših baka kako njihove unuke danas mogle kuhati po istim receptima. Stvorili smo brend bećarca i brend gange na temelju baštine čovječanstva što znači da smo dokazali da živimo svoju baštinu i da želimo na njoj stvarati nove vrijednosti. I ono što je najvažnije – stvorili smo neraskidivo prijateljstvo koje ostaje kao najveći rezultat ovog projekta – zaključila je Šarić.

 

izvor: pozega.eu

<<-- 49
50 -->>