LIpanjski Dani Amaterskog Stvaralaštva - LIDAS 2019.



NASLOVNA | DOGAĐAJI

01.06.2019.


LIpanjski Dani Amaterskog Stvaralaštva - LIDAS 2019.


Lipanjski dani amaterskog stvaralaštva (LIDAS) glavna su okosnica kulturnog života Grada Pleternice koji se protežu tijekom cijelog lipnja u Pleternici, gradu na Orljavi. Domaćin i organizator LIDAS-a je Grad Pleternica i Turistička zajednica Grada Pleternice u suradnji s lokalnim udrugama, obrtnicima i poduzetnicima koji daju svoj doprinos volontiranjem. LIDAS, osim okosnice koju čini smotra folklora, pruža i brojna druga događanja kao što su glazbeno-scenska manifestacija «Cvjetići glazbe», Fišijada, Otvoreno prvenstvo RH u vožnji dvoprega s međunarodnim karakterom te ostale manifestacije u suradnji s udrugama i kulturnim ustanovama.

Glazbeni festival Cvjetići glazbe kao jedini dječji tamburaški festival u Hrvatskoj okosnica je dječjeg tjedna u lipnju, kada slavimo dječju razigranost, boje, osmjehe i stvaralaštvo. Osim festivala, drugi tjedan lipnja isprepleten je dječjim radionicama, izložbama i sportskim igrama.

Vikend posvećen kulturi i baštini protkan je gastro užicima te nudi pregršt sadržaja za posjetitelje, od nadaleko poznate gastro manifestacije Fišijade do Smotre folklora, s tradicijom dugom gotovo 40 godina. Obje manifestacije isprepletene su izložbama rukotvorina, opojnim mirisima i tradicijskim detaljima ugodnim oku i toplim srcu. Posebnost trećega vikenda je nova manifestacija pod nazivom „Večer bećarca i gange“, nastala kroz projekt „Kulturna ruta bećarca i gange“, gdje se kroz natpjevavanje i prikaze bećarca i gange slave dva kulturna dobra, od koji je jedan zaštićen kao nematerijalno kulturno dobro od strane UNESCO-a.

Treći vikend lipnja ispunjava topot konja i gracioznost protkana sadržajima za obitelji, djecu, udruženja i ostale posjetitelje željne užitka koji obuhvaća sva ljudska osjetila. Međunarodni konjički turnir koji uključuje  utrke, utakmice i dresurne vožnje isprepleten je i događanjima za posjetitelje poput Knjignika-piknika uz knjigu, sajma udruga i gospodarstvenika  te predstavlja svojevrsno finale lipnja, mjesto okupljanja, zajedništva i druženja.   

<<-- 59
60 -->>