Pleternica slavi bećarac kroz pjesmu, film i ples



NASLOVNA | DOGAĐAJI

16.11.2018.


Pleternica slavi bećarac kroz pjesmu, film i ples


PLETERNICA – U prepunoj dvorani Hrvatske knjižnice i čitaonice Pleternice održano je predavanje o očuvanju tradicije i kulturne baštine s naglaskom na bećarac.

Još u studenom 2011. godine Unesco je upisao bećarac u svoj popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Inače, bećarac je oblik narodne pjesme porijeklom iz ruralne Slavonije a u obliku je dvostih koji se sastoji od dva deseterca čije se zadnje riječi rimuju.

Uvodni govor na temu bećarca održala je Antonija Jozić gradonačelnica Pleternice : „Na neki način grad Pleternica pokušava i želi svima nama ostaviti u nasljeđe sve to naše bogatstvo koje imamo , na sreću imamo ljude koji čuvaju, koji prikupljaju, koji arhiviraju građu vezanu za povijest našeg kraja i vjerujem da će doći vrijeme da će se i ta baština moći prikazati ovdje u prostoru naše knjižnice i čitaonice. 2011. godine kada je Pleternica kretala u nekakve prve korake vezane za turizam , u razgovoru s našim turističkim vodičem Vladimirom Štibrićem došli smo na ideju da zaštitimo naziv Muzeja bećarca. Tada još nismo bili svjesni kakav korak smo napravili jer smo mi prvi i jedini grad u hrvatskoj koji je zaštitio naziv Muzeja bećarca. On je sada u izgradnji kao jedan interaktivni muzej ali taj muzej neće živjeti ako mi ne budemo živjeli s njim, zato danas izuzetna zahvala svima koji njegujete bećarac. I mi kao grad Pleternica odlučili smo se da bećarac bude jedan temelj razvoja turizma na našem području.“

Ovom prilikom gradonačelnica Antonija Jozić upoznala je Pleterničane s Julianom McDonnellom najboljim londonskim turističkim vodičem koji je jedan od protagonista promotivnog filma koji Grad snima za potrebe promocije Pleternice. Sinoćnje predavanje o kulturnim i povijesnim dobrima znamenitostima s područja grada Pleternice održao je Vladimir Štibrić koji napominje : „Pleternica sada postaje središte bećarca sa svojim multimedijskim muzejom i s osloncem na Friedrichom Salomon Kraussom koji je prije sto i nešto godina počeo te bećarce otkrivati i zapisivati za potrebe antropološkog društva u Beču i koji se danas proširio do Kalifornije. Nadalje ja ću prezentirati kulturne vrijednosti odnosno dobra grada Pleternice kao jednu sinergiju i suport za turistički rad i dovođenje drugih grupa koje će ovdje prepoznati vrijednosti etnologije, gastronomije, kulture, povijesti i jedne posebne ljubavi prema ovoj zemlji koja isijava uz pjesmu.“

Bogat program predavanja nastavili su ravnatelj Hrvatske knjižnice i čitaonice Pleternica Franjo Novak koji je govorio o ulozi knjižnice kao čuvara zavičajne baštine. Direktorica Poduzetničkog centra Pleternica Marija Šarić stavila je naglasak na brojne projekte koji se razvijaju kroz priču i dobrobiti koju donosi bećarac. Na kraju predavanja predstavljen je kratki film o bećarcu a Vesna Valentić i Rotar Ivo predstavili su običaje i priče. U glazbenom dijelu programa sudjelovali su KUD Svilenka i KUD Orljava te Kata Lutkemeier-Mica.

izvor teksta: slavonski.hr

<<-- 73
74 -->>