Pleternica uvrštena na kartu "Okusi"



NASLOVNA | DOGAĐAJI

16.03.2018.


Pleternica uvrštena na kartu "Okusi"


Nacionalna i lokalna gastronomija važan su dio identiteta zemlje, odnosno pojedinog područja. S obzirom na primarni proizvod i razlog dolaska turista, upravo je gastronomija uz vinsku ponudu najbolja pozivnica za istraživanje Požeško-slavonske županije.

Kako bismo radili na razvoju Požeško-slavonske županije u gastro destinaciju započeli smo realizaciju projekta Okusi Zlatne Slavonije. Projekt je usmjeren na razvoj ponude lokalnih jela, razvoj prepoznatljivosti, brendiranje i umrežavanje iste, te promociju i prezentaciju prema širem turističkom tržištu. Okusi i mirisi regionalnih i lokalnih kuhinja sve se više ističu kao vrijednost i kvaliteta turističke ponude, ali i kao sve značajniji motiv za putovanje i bitan element ocjene ukupnog zadovoljstva gosta turističkim odredištem. Bogatstvo gastronomije ovog područja i danas pruža mogućnost posjetiteljima da dožive okuse prošlih vremena, od domaćeg kruha iz krušne peći, preko vrhunskih mesnih proizvoda i prerađevina kao što su čvarci, sušena slanina, šunka, kulen, kulenova seka, švargl; ribljih specijaliteta perkelt od soma, pastrva na žaru, fiš paprikaš; mesnih specijaliteta čobanac, sekeli gulaš, vinogradarski ćevap do slastica tačkrle, knedle, šmarn, štruce, štrudle… koji se danas poslužuju kao slavonski specijaliteti, ali i isprepliću sa specijalitetima kontinentalne i kreativne kuhinje današnjice.

Tijekom 2015. i 2016.g. proveli smo I. fazu projekta Okusi Zlatne Slavonije koja je sadržavala izradu pravilnika i postavljanje standarda Okusa Zlatne Slavonije, utvrđivanje popisa jela, izradu vizualnog identiteta, izradu vanjskog obilježja za objekte, sadržajno kreiranje, oblikovanje i izradu jelovnika, te snimanje promotivnih video materijala jela i objekata nositelja standarda Okusi Zlatne Slavonije.

U 2017.g. proveli smo Dane Okusa Zlatne Slavonije koji su se održali od 04. do 11.studenog 2017.g. (tjedan pred Martinje), gdje su posjetitelji mogli uživati u tradicionalnim jelima iz jelovnika Okusi Zlatne Slavonije po promotivnim cijenama u sedam ugostiteljskih objekata.

U 2017.g. realizirali smo i II. fazu projekta koja je sadržavala izradu brošure Okusi Zlatne Slavonije koja sadrži informacije o nositeljima standarda Okusi Zlatne Slavonije i ponudi tradicijskih jela u njihovim objektima. Brošuru je osim u tiskanom dostupna i u digitalnom obliku, te smo ju postaviti na web stranici http://tzzps.hr/vrste/brosure/ .

 

Nositelji standarda Okusi Zlatne Slavonije

Omanovac, Pakrac Čiča Mata, Velika Schon Blick, Vetovo Stari fenjeri, Požega Zlatni lug, Požega Grgin dol, Požega Vila Stanišić, Požega Klas, Pleternica – novi nositelj Hotel Pakrac, Pakrac – novi nositelj

Naš restoran Klas uvršten je u 2017. na listu dionika te je svoju ponudu proširio tradicionalnim jelima i pićima. 

<<-- 93
94 -->>